Rookmelders

Rookmelders

Rookmelders verplicht in elke Vlaamse woning

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Rookmelders waarschuwen je bij brandgevaar zodat je tijdig je woning kan verlaten. Een optische rookmelder is de meest gebruikte rookmelder. Hij werkt op infrarood en waarschuwt je bij het ontstaan van gevaarlijke rook. Het is aangewezen om minstens 1 rookmelder per verdieping te installeren op de belangrijkste evacuatieweg, zoals de nachthal. Daarnaast doe je er goed aan om een detector te plaatsen bij risicovolle apparaten zoals een droogkast, en ruimtes waar opladers, verlengkabels en verdeelstekkers liggen.

Rookmelders verpplicht in elke Vlaamse woning

Rookmelders voor kinderen bij Zesso

Hang zeker ook een rookmelder in de kinderkamer. Kinderen slapen diep en hebben niet de reflex om gevaar bij de eerste signalen te detecteren. Bij Zesso vind je optische rookmelders in leuke figuurtjes. Door hun speelse ontwerp zijn ze een echte meerwaarde in de slaapkamer. Al onze rookmelders voldoen aan de Europese veiligheidsnormen en beschikken over het EN 14604 keurmerk. Een rookmelder is eenvoudig te installeren. Plaats hem hoog aan de wand of aan het plafond om storingen te vermijden. Voorkom brandgevaar in de kinderkamer en bestel vandaag nog een vrolijke rookmelder op Zesso.com.


Rookmelders voor kinderen

Een rookmelder is verplicht

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in iedere Vlaamse woning. Rookmelders waarschuwen je tijdens een woningbrand zodat je zowel overdag als ’s nachts tijdig kan evacueren. Rookvorming is levensbedreigend en maakt meer slachtoffers dan de brand zelf. Daarom is het essentieel dat je brandbeveiliging installeert. Je hebt de keuze tussen thermische, optische en ionisatiemelders. Thermische brandmelders werken op basis van temperatuur. Als de temperatuur te hoog wordt of snel stijgt, zal het alarm afgaan. Optische rookmelders werken op infrarood en detecteren rook in plaats van warmte. Door hun werking en eenvoudige installatie worden zij het vaakst toegepast. Ionisatiemelders hebben een verouderde technologie en worden niet meer in België en Nederland verkocht. Bij Zesso vind je optische rookmelders die voldoen aan de strenge Europese EN 14604 kwaliteitseisen.

Rookdetectors voor kinderen

Een rookmelder installeer je op de belangrijkste vluchtroutes tussen de slaapkamers en de buitendeur, zoals de hal en de overloop. Daarnaast plaats je best ook een detector in alle ruimtes waar brand kan ontstaan, zoals de woonkamer en de wasruimte. In de keuken, badkamer en garage hang je beter geen branddetector door het risico op vals alarm. Vergeet ook de slaapkamers niet. Als je slaapt, werkt je neus niet en ruik je dus niets. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raak je soms al binnen enkele minuten bewusteloos. Het inademen van rook is levensgevaarlijk en kan fataal aflopen. Kinderen slapen vast en worden niet gemakkelijk wakker. Ook overdag, als ze op hun kamer spelen, merken ze minder snel gevaar op. Het is daarom essentieel om een brandalarm in de kinderkamer te hangen. Als je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, ben je gerust en kan je op beide oren slapen.

Een brandmelder redt levens

Een rookmelder is je eigen verantwoordelijkheid. Het is verplicht om 1 detector per verdieping te plaatsen, maar jij beslist zelf hoeveel en waar je brandmelders hangt. De brandweer van België vraagt wel om je rookdetectors te registreren op hangrookmelders.be. Omdat rook stijgt, hang je een rookmelder altijd zo hoog mogelijk, bij voorkeur in het midden van het plafond. Anders kan hij wel eens vals alarm slaan. Sommige brandalarmen gaan 10 jaar mee, bij andere detectors vervang je de batterij 1 keer per jaar. Als de batterij bijna leeg is, waarschuwt een piepsignaal je. Tip: plak een memo op je alarm met de datum van de nieuwe batterij, zo weet je precies wanneer hij aan vervanging toe is. Stof kan de werking van een optische rookmelder verstoren, maak daarom je detector regelmatig schoon met de stofzuiger. Vul een rookmelder eventueel aan met een hittemelder, CO-melder of gasmelder voor een optimale bescherming van je woning en je gezin. Bestel vandaag nog een rookdetector op Zesso.com en je kan hem morgen al installeren.

Choose your country

Save my choice